![rv_hshqh_1.jpeg rv_hshqh_1.jpeg](https://he-urbaninnovation.huji.ac.il/sites/default/files/urban-innov/files/rv_hshqh_1.jpeg?m=1695114154)
במהלך השנה האחרונה עסקנו יחד, מנהלים וחוקרים מהמרכז לחדשנות עירונית ומהאגף לתכנון אסטרטגי שבעיריית ירושלים, בהקמת התשתית למעבדת ירושלים לחדשנות עירונית.
כחלק ממהלך זה יצרנו קשר עם חוקרים, יזמים, ומנהלים בכירים בעיריית ירושלים הקשורים בנושאי המעבדה. ב 10 ביולי 2023 זכינו להשיק את המעבדה במפגש מכובד ומרגש אליו הוזמנו אותם חוקרים, יזמים, ומנהלים אשר פעילותם קשורה בתכני אתגר הכלכלה המכלילה.
את מפגש ההשקה פתח פרופ' נעם שובל, המנהל האקדמי של המרכז לחדשנות עירונית באוניברסיטה העברית, במצגת בה הראה דוגמא לכלי מחקר חדשניים לאיסוף וניתוח אינפורמציה מרחבית, בהם משתמשים הוא וצוות המחקר שלו בשנים האחרונות, ובהם יהיה אפשר לעשות שימוש במעבדה: שיטות איתור מתקדמות בזמן ובמרחב, סנסורים פיסיולוגיים לבישים המנטרים באופן אובייקטיבי את תחושות המשתתף ביחס למקומות ספציפיים שהאינפורמציה הנאספת באמצעותם מאפשרת לנתח את תנועתם של אנשים בירושלים. בנוסף הוצגה היכולת לעשות שימוש במעקב עיניים נייד בזמן ובמרחב. המשקפיים מתעדות את תשומת הלב של המשתתף בזמן ההליכה, שהמידע הנאסף בהם בזמן אמת יכול לסייע בקבלת החלטות בעולם התרבות והתיירות בעיר. ההדגמה של שיטות המחקר הדיגיטליות נעשתה ביחס לתיירים בירושלים, אולם היישום כבר נעשה על אוכלוסיית קשישים ואוכלוסיות נוספות.
דר' נעמה הגלעדי, מנהלת המעבדה מטעם האוניברסיטה העברית, הציגה את תפיסת העבודה של המעבדה. במצגת הוצגו עקרונות העבודה על פיהם תעבוד המעבדה כמו גם מודלי עבודה של מעבדות אימפקט בעולם – במרכזם מודל העבודה של מעבדת ה- Poverty Lab שפותחה על ידי זוכי פרס נובל פרופ אסתר דואפלו ואבהיג'יט בנרג'י. מודל עבודה זה נבנה דרך מחקרם על קידום מדיניות רווחה בארצות נחשלות והעתקת סגנון ניסויים המקובל בתחום הבריאות, לטובת ניסויים ומחקרים במדעי החברה.
לאחר מכן, מר אבנר סעדון, מנהל אגף מדיניות ותכנון אסטרטגי בעירית ירושלים, הציג את אתגרי העיר בתחום הכלכלה המכלילה בקונטקסט הירושלמי, פערי הדמוגרפיה – והאתגר הנוכחי בו מתמקדת המעבדה: הגדלת הפריון התעסוקתי ושילוב בתעסוקה בפריון גבוה.
את חלק ההרצאות סיימנו עם הרצאה קצרה של מר אליהו וינד, ראש תחום תעסוקת חרדים וממונה על מרכז כיוון ברשות העירונית לתעסוקה בעיריית ירושלים, אשר העשיר את ידיעתנו בנוגע לעולם התעסוקה והמגזר החרדי. אליהו הציג את הרקע להקמת מרכז התעסוקה שבראשותו הוא עומד, את הקונפליקטים המצויים בתחום ואת עבודת העיריה סביב אתגר זה.
בחלקו השני של המפגש, התקיים דיון בשולחנות עגולים, שם עלו מספר נושאים ורעיונות, הרלוונטים לעבודת המעבדה - ביניהם דרכים לחיזוק הוראת העברית במזרח העיר, מידול מיקום ואופי תעסוקת חרדים, וחיזוק הפניית עסקים ביתיים למרחב הציבורי.